När inspirationen tryter

Det tillhör vanligheterna att inte alltid kunna vara lika produktiv och kreativ. Det är snarare så att de mest kreativa faserna, när man får som mest gjort, är lätträknade. Normaltillståndet är faktiskt tämligen fantasilöst. Det är i inledningen av processen som kreativiteten måste flöda för att designen ska sitta där, efter det så handlar det mesta om att kunna förvalta det man har skapat och arbeta sig fram till en realistisk och till slut färdig modell. Men ens kreativitet är inte något man bara slår på. Det kräver att man befinner sig i ett mentalt och fysiskt tillstånd som känns positivt och att utomstående faktorer spelar mindre roll. Fokus kombinerat med frihet är det som har skapat mina möbler.

Som ni alla vet designar jag bra mycket mer än enbart soffor. Det har blivit ett ganska brett utbud av produktioner och det i sin tur gör att jag kan hitta andra vägar när soffdesignen inte känns bra. Det handlar helt enkelt om att ens inspiration ibland måste tvingas fram och det är lättare sagt än gjort. Vad finns det då för nycklar jag använder mig av när jag befinner mig i möbeldesignernas motsvarighet till författares skrivkramp? Jo, jag tittar på så mycket möbel som jag kan.

Det är inte fel att kopiera. En kopia eller en design som påminner om något annat är snarare en hyllning. Det är dock viktigt att tänka på att det finns vissa modeller som är skyddade, så dessa får man inte kopiera rakt av, men att hämta inspiration från dem kan vem som helst göra. Youtube är en sida som jag gärna använder mig av när det gäller möbler och möbeldesign. Sidan är nämligen fylld av både bilder och filmer som visar enorma mängder möbler, dessutom finns det filmer som redogör för hur en möbel byggs, vilket en designer måste ha koll på för att kunna designa överhuvudtaget. Den här filmen är ett typexempel på sådant som jag hämtar inspiration från.