Vad Jag Gör

Idag har vi smarta telefoner, smarta TV-apparater, smarta klockor och mycket mer – men har vi smarta möbler?

Möbler för kroppen

soffaSom formgivare är jag intresserad av hur vi kan göra våra möbler mer användbara. Definitionen av en användbar möbel varierar från person till person. En soffa som går att sitta i är ju en användbar soffa, men vi kanske också kan göra något mer med soffan. En soffa som både går att sitta i, och där det finns plats att ställa tekoppen i en hållare i armstödet, är kanske ännu mer användbar för den som inte vill behöva sträcka sig till soffbordet eller balansera koppen på en bricka. När man börjar fundera lite kan man komma på flera olika finesser som skulle kunna förbättra en soffa, och det är så jag tänker.

Möbler för ögat

Samtidigt som vi söker användarvänliga saker, är vi också noga med att de ska vara vackra att se på. Framförallt inom inredning är design väldigt stort, och vi vill gärna ha saker som är annorlunda och nytänkande. För mig är utseendet på mina möbler lika viktigt som funktionen. Om man till exempel tänker på bäddsoffor från förr, minns man att de var ganska hårda och obekväma, och de fanns bara i en storlek. Dagens bäddsoffor är bekväma, och vet man inte att det är en bäddsoffa man sitter i så märker man det inte. De finns i olika storlekar och utföranden, till exempel som hörnsoffor med divaner. Vi vill helt enkelt kunna ha en bäddsoffa som fungerar och känns precis som en vanlig soffa, och ju fler krav vi ställer på våra möbler, desto mer utvecklas de.

Soffor och bäddsoffor är något jag arbetar mycket med, men jag formger även fåtöljer, soffbord och en del annat. Jag strävar efter göra våra möbler så optimala som möjligt, och när jag designar är det två punkter jag alltid jobbar med:

  • Funktion och användarvänlighet
  • Design och utseende

Det behöver inte vara mer komplicerat än så, men det ligger självklart mycket arbete bakom att formge en möbel som både tilltalar vårt öga, och möter våra krav och önskemål om funktion. Jag gillar det innovativa, och försöker att tänka i funktioner och former när jag designar, snarare än att utgå från en färdig mall och försöka förändra den. På så sätt kan jag få fram möbler som vi inte visste att vi behövde, och förändra tankesättet om vad en möbel faktiskt är och borde vara.

Formgivning av smycken

På senare dagar har jag även gjort den del formgivningsjobb åt e-butiken Blingit smycken AB. Det skiljer sig inte speciellt mycket i tillvägagångssätt när du formger en möbel eller ett smycke, det viktiga är materialkvalité och eftertanke med varje detalj. Jag formger framförallt smycken i rostfritt stål och främst halsband och örhängen som är min stora passion.
eearing

Under 2014 är målet att släppa min egna kollektion av smycken under eget namn men jag kan även konsultera formgivning inom smycken.