Vem Är Fredrik Ekholm?

Om mig

Jag föddes 1985 i Örebro, och bodde där under min uppväxt och skoltid. När det var dags att söka till gymnasiet visste jag redan vad jag vill bli, men jag hade inte funnit modet att satsa på det, så jag gick samhällslinjen i Örebro. Gymnasieåren fick mig verkligen att förstå att jag inte hörde hemma någon annanstans än i design och formgivning, och jag flyttade därför efter avslutade studier till Göteborg där jag började på Högskolan för design och hantverk.

Utbildningen var väldigt lärorik, och jag växte i min framtida yrkesroll och insåg ganska snabbt vilken riktning jag ville ta. Jag började formge möbler med smarta lösningar och finesser, och fick se dem komma till liv från skiss till verklighet. Man lärde sig otroligt mycket på att se vad som fungerade på papperet, men kanske inte gick att genomföra med önskat resultat i verkligheten. Dessutom utvecklades jag mycket inom design, och började göra mina smarta möbler mer attraktiva rent utseendemässigt.

Efter högskolan fick jag jobb på ett möbelvaruhus, men inte som formgivare utan som säljare. Jag arbetade där ett tag samtidigt som jag letade efter jobb som passade mig bättre, och där jag fick använda mina kunskaper. Efter 11 månader sa jag upp mig, flyttade till Kalmar, och startade eget istället. Jag insåg att ett eget företag var det jag behövde för att fullt ut kunna hålla på med det jag ville göra, utan att någon annan höll i trådarna. Jag har dock fortfarande väldigt goda kontakter med min förra arbetsgivare, som köpt in en del av mina designer.

Om företaget

Jag arbetar ensam på mitt företag, men har ett stort kontaktnät av möbeltillverkare och andra inom branschen. Mitt företag specialiserar sig soffor och bäddsoffor, och det är mest sådana jag formger. Jag gör också fåtöljer och soffbord, och ibland även andra typer av möbler. Företagets nisch är att skapa smarta och snygga möbler, och jag har designat åt flera kända möbelföretag.

När jag formger en möbel är jag delaktig från skiss till tillverkning och färdig möbel. Jag har ingen egen tillverkning av möbler, men har tillgång till fabrik där möbler kan tillverkas om företaget inte gör detta i egen fabrik. Material och kvalitet är något jag är väldigt noga med, och jag sätter inte mitt namn på något jag inte kan stå för.